Är det normalt för katter att vara aggressiv?

Aggressiva reaktioner ses i husdjur katter är nära relaterade till den naturliga beteende av arterna och är en normal del av predation, lek och sociala konflikter.

Men om katter börjar visa aggression mot människor då detta skulle utgöra ”problembeteende”. Det blir då viktigt att fastställa kattens motivering till detta beteende och om, i sammanhanget, är det normalt eller onormalt. Normal aggression är relativt förutsägbar och, om kattens behov tillgodoses, kan lösas med beteende-ingripande. Onormal aggression är dock mindre förutsägbar, inte passar sammanhanget och mer komplicerat att adress.

Vad orsakar katter att bli aggressiv?

Aggression är inte en diagnos utan en konsekvens av ett känslomässigt tillstånd, så, när det väl har etablerats som ett problem för ägaren, måste varje enskilt fall bedömas genom att ta en grundlig historia av katten, sin omgivning, hur problemet först startade och hur den har utvecklats.

Aggression hos katter brukar motiveras av, eller relaterade till:

  • Socialt tryck
  • Rädsla eller ångest
  • Frustration
  • Olämpliga lek
  • Sjukdom eller smärta

Som med alla beteendeproblem, bör kattens hälsa kontrolleras för att säkerställa att det inte motiveras av smärta eller sjukdom. Säkerhet och förebyggande av skador bör vara adress innan någon bedömning och behandling. Fysiska orsaker kan då uteslutas eller behandlas vid behov. Om aggression orsakat skada på person och veterinären kunde inte hitta en fysisk orsak, då kan det beslutas i detta skede för att hänvisa till en beteendespecialist.

Här är några scenarier som förklarar vissa beteenden som ses som aggressiv.

Min kattunge biter mig när vi spelar, vad ska jag göra?

Kattungar slåss mot varandra när de är unga och engagera sig i entusiastiska strapatser slagsmål. Dessa är alltid avbrytas om de blir lite för våldsam, så att kattungarna lär sig att hämma deras bitande när du spelar. Tyvärr när människor försöker samma typ av spel, med hjälp av sina händer, ofta förstärker de den mycket hetsiga beteende och uppmuntra kattungarna att växa upp, bita och sprätta i namn av lek med en intensitet som kan orsaka skada. Kattens främsta målet för händerna generaliserar snart bara fötter och, som vuxen, kommer katten kasta sig på händer och fötter vid varje tillfälle.

Du måste ta itu med det här nu för att se din kattunge växer inte in i en katt som leker grovt och blir märkt som ”aggressiv”. Spela aggression är lätt förhindras genom att se till att mänskliga kroppsdelar utgör aldrig en del av några spel med din katt. Det finns många leksaker på marknaden, av vilka många är knutna till stavar eller pinnar för att möjliggöra enkel hantering på avstånd. Händerna är sedan i samband med varsam stryker, innehav och utfodring snarare än aggressiv lek. Låt dig inte frestas att skrika eller peka din katt näsa eller någon annan form av avsedd straff som detta kommer antingen ses som en del av spelet, eller som en hotfull gest. Detta kommer inte att lära din kattunge nya acceptabla sätt att spela.

Se leka med din katt

Varför min katt biter mig när jag klappa den?

Detta är ett vanligt problem som ofta kallas ”petting och bitande syndrom / tröskel”.

Många katter njuta av känslan av att vara linjerade eftersom det är som att tränas av sina mödrar när de var små kattungar. Men den vuxna katten har en stark instinktiv överlevnadsmekanism och de kan känna sig sårbara för angrepp om de tillåter sig själva att bli alltför avslappnad och bekväm. De utvecklar en känsla av konflikt mellan njutning och potentiell fara och detta kan leda till en plötslig aggressiv gest att fly från situationen. Katter kan ofta ses springa bort några steg och sedan stoppa att rykta sin tass snabbt som om de är ganska generad av händelsen!

Vissa katter kommer att tolerera mer stryker än andra och detta kan påverkas av sina erfarenheter med människor när de var unga kattungar. Varje katt som visar detta beteende kommer att ge starka signaler i förväg för att ge dig massor av varning. Till exempel kommer det att sluta spinnande, synbart stelna, börja thrash svansen från sida till sida och kan till och med göra ett väsande ljud. Om du slutar smeka vid första tecken du kommer förmodligen inte bli biten.

Varför min katt väser på mig när jag närmar mig?

Aggression kan användas både offensivt och defensivt. När det är rädsla-baserade det enbart utnyttjas som en överlevnadsstrategi under omständigheter när katten känner sig sårbar och i fara. Många katter berövats tidig socialisering med människor kommer att vara rädd i deras närvaro och oönskade framsteg och uppmärksamhet kan leda till att användningen av aggression som ett avskräckande. Om hot om aggression inte resulterar i ditt uttag så kan tyvärr tänder och klor sedan användas för att göra det möjligt för katten att fly.

Varför har min katt attackera mig när den såg en annan katt genom fönstret?

Det finns tillfällen då det är möjligt för människor att bli offer för omdirigerade aggression som svar på rörelse eller beröring. Ägarna lugna ofta sina katter när de ser dem oroad av åsynen av en annan utanför och betala priset när de blir offer för en attack. Denna känslomässig reaktion kan vara så intensiv att all framtida kontakt med ägaren kan utlösa en liknande sinnestillstånd. Detta förvärras ytterligare av en uppenbar känsla av oro från ägaren, förutse en attack, och det tar inte lång tid för förtroendet att gå ut ur förhållandet. Din veterinär kommer att ge dig råd om detta inträffar och hänvisa dig till en beteendespecialist.

Vad gör jag om min katt biter mig eller kliar mig illa?

Det är oerhört beklämmande om en katt biter eller repor dåligt och när detta sker prioriteringen måste vara säkerheten och förebygga ytterligare skada. Försök inte röra eller närma sig katten, särskilt om det har varit mycket upphetsad efter attacken, (t.ex. aggressiva vokalisering eller kroppsspråk) eller i allmänhet beter sig onormalt för individen.

Den första uppgiften är att skilja katten från några människor eller andra djur som skulle kunna angripas. Denna katt kan mycket väl vara mycket rädda sig själv så att hålla så lugn som möjligt kommer att minska sannolikheten för ytterligare incidenter. Du kanske kan stänga dig själv och andra ur det rum där katten är fortfarande att den inte fly in i ett annat rum och stängde dörren. Se till att du inte står i vägen för eventuella flyktväg och absolut inte försöka skrika, konfrontera eller straffa att ”dominera” katten eftersom detta utan tvekan kommer att leda till ökad aggressivitet, eftersom det kommer att ses som hotfullt beteende.

När katten är säker, behandla eventuella sår genom att spola med rinnande vatten och kontakta läkare omedelbart. Du kommer också att behöva kontakta din veterinär för att diskutera aggressivt beteende, som erbjuder några insikter som du kan ha för eventuella triggers eller specifikt beteende före, under eller efter attacken. Det är helt normalt att bli chockad av detta så erinrar om händelsen är ofta mycket svårt.

Skydda utsatta delar av kroppen, såsom ben och armar, är viktiga och tunga stövlar och handskar kan vara användbart tillfällig inomhus kläder. Du kan också känna dig säkrare att skydda ögonen med glasögon eller glasögon om du behöver för att närma sig din katt av någon anledning. Katter lugnar ofta ner efter ett par timmar av händelsen, men det är alltid klokt att vara försiktig.

Är katten biter farligt?

Katt biter tenderar att orsaka djupa sticksår ​​som kan leda till bakteriella infektioner på grund av närvaron av patogener som Pasteurella multocida i kattens mun.

Barn, äldre och immunsupprimerade individer är särskilt känsliga för komplikationer från kattbett och repor. Sök alltid läkare om du upplever svullnad, rodnad, smärta, feber och huvudvärk efter att ha blivit biten av en katt.

Kommer jag att kunna förhindra att min katt från att vara aggressiv igen, när jag har blivit biten?

Prognosen för fall av aggression för människor varierar beroende på ett antal faktorer, bland annat hur gammal din katt var när det först hände, hur länge du har tolererat anfall av aggression och även intensiteten i aggression och efterföljande skador. Det är mer vanligt att katter att orsaka ytliga repor och ”nyp” som egentligen inte sticka hål på huden – det är relativt sällsynt att ditt eget husdjur att orsaka skador som kräver medicinsk behandling.

Om du letar efter en lösning på problemet, kommer prognosen beror på förutsägbarheten i beteende och huruvida du kan skydda familjemedlemmar, särskilt de mycket unga och gamla eller något särskilt utsatta individer.

Det kan finnas underliggande medicinska problem som är svåra att adress som orsakar detta problem och något program för beteendeterapi införts kan vara komplicerat och alla familjemedlemmar måste vara konsekvent i genomförandet. Noggrann bedömning är nödvändigt efter din veterinär har undersökt din katt och gjorde en remiss till en beteendespecialist, om så är lämpligt.

Jag är rädd för min katt nu, hur är rehoming?

Det är knappast förvånande att ägarna blir nervös runt en katt som plötsligt blivit aggressiv. Många väljer att inte fullfölja ett beteendeprogram för just denna anledning. Men utplaceras i hem och eventuellt föra vidare problemet till ett annat skulle vara oansvarigt om du inte är helt transparent om aggression, ge fullständiga uppgifter om eventuella triggers eller de omständigheter under vilka det begicks. Den rehoming center kommer då fatta beslut om betydelsen av din miljö och omständigheter och om en enkel förändring av hemmet skulle leda till en upplösning av beteendet. Varje situation kommer att vara annorlunda så måste behandlas som sådana och bedömas från fall till fall.

Vilka är de varningssignaler om aggression?

Det är ofta tecken att hålla utkik efter det visa din katt (eller någon katt du närmar dig) signalerar att det handlar om att få aggressiv med dig. De innefattar:

  • Vidgade pupiller, direkt stirrande
  • Thrashing / ryckningar svans
  • Väsande, morrande eller spotta
  • Öronen plattar mot sidan av huvudet eller rotera bakåt
  • Den kroppshållning blir ofta hopkrupen eller spänd

Om du ser något av dessa tecken då är det bäst att vända sig bort och inte utöva någon fysisk kontakt. Katten vill inte attackera dig om du inte absolut tvinga den att göra detta genom att ignorera dess signaler och fortsätter din inställning.

Hur ska jag behandla en katt som har visat aggressivitet i det förflutna?

Detta är beroende under vilka omständigheter aggression inträffade men generellt sett är det alltid bäst att låta någon katt att initiera kontakt och att hålla svara fysisk kontakt kort, koncentrera sig på pannan, kinderna och hakan – åtminstone tills du vet katten tillräckligt bra för att uppskatta vilken uppmärksamhet det kommer att tolerera och njuta. Det är alltid bäst att låta katten att bestämma kvaliteten och mängden av växelverkan som äger rum.

Om din katt är försiktig med ansatser eller nervös av folk i allmänhet, alltid låta din katt att fly från alla situationer, men ofarliga, när den känner sig hotad. Det är en naturlig instinkt att fly från fara och om du blockera dess utgång då detta kan leda till en fruktansvärd katt blir aggressiva.