Click here to read this article in English

Instrumental conditioning, är något som troligtvis händer i ditt hem varje dag utan att du vet om det.

Och varför behöver du lära dig om detta? För att det kommer hjälpa dig att förstå din katt och du kommer ha användning av det när du ska forma din katts beteende.

Instrumental conditioning betyder att katten blir negativt eller positivt belönad av en frivillig handling, som att öppna en dörr och hitta godis (positiv belöning) eller gå fram till en väg och mötas av en högljudd motorcykel (negativ belöning).
Du har troligtvis hört om något liknande tidigare men då handlar det om Klassisk Conditioning där katten istället utför en ofrivillig handling eller triggas av en handling som inte kom ifrån katten själv, som t ex en människa som öppnar kylen som får katten att springa till köket för de vet att det finns mat i kylen.

Den stora skillnaden mellan dessa två är att Instrumental Conditioning innebär att katten själv utför handlingen som ger belöning eller bestraffning.

Hur du har användning av att veta detta

Alla hem är olika och detsamma gäller varje problem.
Jag kan inte säga en specifik situation när DU kan få användning för detta för jag skulle då först behöva utvärdera det specifika problemet för att se över vad som funkar för er, men självklart gör jag det så gärna om du vill boka en supportchatt med mig.

Men jag skulle vilja att du testar detta hemma:

Jag vet redan att många av er vill att er katt ska hoppa upp oftare i sängen eller soffan. Och här är ett perfekt tillfälle att använda dig av detta.
Men först, vad är det jag alltid tjatar om? Ja precis, TÅLAMOD! Det är och kommer alltid att vara ditt största verktyg när du ska forma din katts beteende.

Göm din katts favoritgodis i soffan eller sängen. Ja, du läste rätt.
Lägg påsen med godis mellan kuddarna eller madrasserna och när din katt hoppar upp av egen maskin så plockar du fram och ger godis. Detta skulle även funka om du lockar på katten med godiset i soffan men då finns det en risk att katten kopplar denna händelse till vad den gjorde precis då – stod och klöste på ett bordsben vilket du inte vill belöna med godis.

Detta tar tid, men det kommer vara värt det, jag lovar! När du börjar se de små framstegen och kan klappa dig själv på axeln för att det är du som gjort detta 🙂