Pica är en term som används för att beskriva konsumtionen av icke ätbara material.

Det är oftast ses i vissa raser, såsom siames , burmesiska , tonkines och andra orientaliska typer, vilket leder till förslaget att det kan finnas en genetisk komponent med drag som går ner särskilda släktlinjer. Men andra inhemska katter med någon känd orientalisk härkomst kan också drabbas av pica.

Vilka material konsumeras?

Beteendet ses främst i de orientaliska raserna kallas ”ull äta” eftersom det är ofta det valda materialet. Denna konsumtion kan dock generalisera till andra naturliga och syntetiska tyger, med vissa individer som gynnar en viss konsistens. Föremål tillverkade av gummi, trä, läder, plast, cellofan, papper och kartong är också populära.

Vid vilken ålder sker detta?

Vissa kattungar kommer till sitt nya hem vid tre månaders ålder eller ännu yngre redan tugga sina sängkläder, men kan växa ur vanan som de mognar. Men för en del vana fortsätter långt in i vuxen ålder och kan vara mycket motståndskraftig mot ingripande.

Hur skulle jag veta om min katt har pica?

Många katter kommer att tugga och slita på objekt när uppvisar underprissättning under spel men bitarna slits bort och varken förbrukas. En pica lidande tar det valda objektet i sin mun och slipa flera gånger med de bakre kindtänderna innan svälja i en sekvens som kan ta bara några sekunder. Beteendet är mycket givande för känsliga personer och många kommer att gå mycket långt för att söka upp den gynnade materialet. Det är inte helt klarlagt varför drabbade verkar så mycket motiverade att konsumera tyg, men en teori föreslår att handlingen att tugga orsakar kemikalier som släpps i ”pica hjärna” producera en känsla av intensiv njutning. Detta blir sedan beroendeframkallande, och om en katt observeras ’ull äter ”, gör uttrycket verkar vara en av ren extas!

Är pica farligt för min katt?

Tyvärr har många av de ämnen som valts kan inte brytas ned på samma sätt som mat och det finns en risk för att det kommer att orsaka ett hinder i tarmen och kräver kirurgi (kallas en laparotomi) för att ta bort materialet (kallas en ”främmande kropp” ). Delar av tarmen kan behöva tas bort i svåra fall, men, trots detta, katter brukar göra en fullständig återhämtning efteråt.

Vilka tecken ska jag titta efter om min katt har en blockering?

Om du vet att din katt lider av pica, är det viktigt att vara vaksam och kontrollera på tecken på blockering i tarmen. Dessa tecken är kräkningar, diarré, förstoppning (sila improduktivt) och allmän håglöshet.

Vad ska jag göra om min katt äter ull eller annat material?

Drabbade brukar ha begränsad livsstil, till exempel lever uteslutande inomhus, eller kan vara särskilt känsliga för stress. Dessa katter behöver mycket stimulans i dörrar för att ge dem saker att göra som möjligt för dem att bete sig på ett naturligt sätt för arten. Den idealiska lösningen är fri tillgång utomhus; Om detta inte är möjligt då en säkrad trädgård eller utanför penna kan vara ett alternativ.

Det är lämpligt att ta bort allt material som konsumeras (detta kan innebära att låsa bort dem) och öka möjligheterna att leka med rörliga objekt, till exempel fiskespö leksaker. Vissa katter gynnas av en kostomläggningen till en med hög fiberhalt eller införandet av uppmjukade göm pinnar (vanligtvis ges till små hundar) med en droppe av fiskolja läggs till som en acceptabel föremål att tugga. Din veterinär kan rekommendera en kost som kan vara lämpliga.

Inte alla pica vanor utgör allvarliga missbruk. För de katter som passivt tugga det är ofta möjligt att avskräcka dem med hjälp Olbas Oil (eukalyptusolja) eller Bitter Apple (används för att hindra djuren från att tugga på stygn i kirurgiska sår) att belägga objekt av valet. Borttagning av poster från insyn kan även vara en tillräcklig åtgärd i dessa fall för att hantera problemet.

Vad händer om jag har försökt och misslyckats med att stoppa min katts pica?

Pica kan vara mycket svårt att hantera så det är klokt att konsultera en beteendespecialist, som kommer att besöka ditt hem, bedöma din katts livsstil och ger dig förslag för att stimulera din katt och minska eventuella stressande situationer. Din veterinär kan ordinera ett antidepressivt läkemedel om din katt är mycket motiverade att konsumera oätliga material som kommer att arbeta tillsammans med beteendeterapi som sätts på plats.

Eftersom detta beteende kan vara ärftliga ska jag informera uppfödare?

Eftersom det finns vissa tecken som tyder på att pica kan vara genetisk det är viktigt för alla uppfödare att vara medveten om det här problemet för att vidta nödvändiga åtgärder, alltså, om din raskatt har detta problem skulle det vara klokt att informera uppfödaren.

Finns det några andra pica problem som kan påverka min katt?

Katter kan konsumera andra onormala material bortsett från ull och andra tyger i beteende som inte har något samband med den vana som är vanlig i de orientaliska raserna. De kommer inte att använda samma skärverkan i samband med ull-äta, så det är enkelt att skilja en form av pica från en annan.

Ovanliga ämnen kan ätas eller slickade på grund av särskilda cravings i samband med sjukdom, t.ex. hypertyreos (tumör i sköldkörteln), cancer , blyförgiftning eller felin infektiös peritonit . Katter med svåra bördor tarmparasiter eller med kroniska brister i kosten kan också konsumera icke näringsrika material. De flesta katter som äter dessa ämnen av medicinska skäl ska också uppvisa andra beteenden som tyder på att de är dåligt.

Min katt äter skräp, bör jag vara orolig?

Det är relativt vanligt när kattungarna först avvanda och toalett utbildas för dem att äta kattsand. Vissa organiska biologiskt nedbrytbara material kommer att göra någon inneboende skada men många hopklumpning lera kullar är tillverkade med en förening som kallas natrium bentonit, ett högabsorberande material som kan orsaka uttorkning och andningsproblem, om det äts eller inhaleras av kattungar. Därför är det bäst att undvika att använda sådana strö material när kattungar är mycket unga.

Om vuxna katter börjar äta lera kull detta kan också tyda på förekomst av sjukdomen, de med anemi kan slicka eller konsumera kull och det skulle vara klokt att söka råd från en veterinär som ett brådskande ärende.