Denna artikel är läsvärd för både nya kattägare och de som sedan länge har en katt, som de inte har den där speciella närheten med som alla önskar av en katt Artikeln är också riktad till dig som funderar på att skaffa en katt eller kattunge, men vill lära dig lite om vad du har att förvänta dig först.

Tänk på att alla katter är unika individer, och kan agera lite annorlunda än vad du väntat dig efter vad du läser. Artikeln skrivs i generella termer för att försöka täcka de flesta individers beteende. Om din katt är lite skygg av sig, så kan du behöva sakta ner processen lite och glädjas åt varje liten förbättring.

Om du redan äger en katt som du vill skapa en närmare kontakt med, så måste du först förstå att din katt redan har skapat en bild om vem du är eftersom ni har levt ihop ett tag. Om din katt kanske är van med att du inte så ofta närmar dig henne, så kan hon bli lite osäker när du plötsligt börjar göra det oftare. Så det du i stort sett behöver göra, är att motbevisa detta.
För att fortsätta på exemplet ovan, om att du inte har ägnat så mycket tid till din katten tidigare, så behöver du nu associera dessa närmanden med något positivt, som ex mat, godis eller lek (välj gärna det som du vet att din katt föredrar mest) Det kan gå till såhär:

En till två gånger om dagen, allra helst innan kattens frukost och middag, så sätter du dig ner på golvet i närheten av vart katten är nu och har då med dig några bitar av hennes favoritgodis. Lägg en godisbit på golvet framför dig och putta den fram och tillbaka mellan dina fingrar som ett litet hockeyspel. Pausa emellanåt för det får katten mer intresserad. När du ser att hon tittar på vad du gör så kan du skjuta iväg eller kasta en godis emot henne så den hamnar ganska nära henne. Om hon går fram och tar den så har du lyckas fånga hennes uppmärksamhet till 100%. Fortsätt på samma sätt och kasta iväg en godis igen fast närmare dig hela tiden tills hon eventuellt vill vara med och putta på godisarna. Denna övning är till för att med enkla medel få katten att självmant vilja gå fram till dig, för även om du har lockat med godis så är det hennes val att lockas av det.
Det är inte alls säkert att du ser framsteg redan första gången du gör det, så du behöver ha tålamod. Kanske hitta andra knep som är mer lockande för just din katt, men nu förstår du iallafall vad denna övning har för mål. Om katten inte vill komma fram alls, så res dig upp efter en stund och lämna några godisar där du satt och gå sedan därifrån. Titta gärna om katten går fram till platsen och tar godisarna, men utan att du syns för henne.

Detta låter henne veta att det var något gott du hade när du satt och lekte, och kanske kommer hon då att våga sig på att komma fram nästa gång. HA TÅLAMOD!

När katten väl kommer fram och vill vara med i leken så kan du bli frestad att ta tag i henne och kramas, men jag måste avråda dig ifrån att göra detta om det inte är något ni gör dagligen. Detta kan nämligen skicka dig många steg bakåt i processen. Efter denna övning, oavsett om hon kom fram eller inte, så ger du frukosten eller middagen. Detta för att ännu en gång visa vad mycket bra som händer när du är i närheten.

En annan övning med ungefär samma mål, är att sätta dig exempelvis i din soffa eller säng, med lite kattgodis i närheten, och ropa nu på din katt. Du kan ropa hennes namn, göra fåniga ljud eller ha en av hennes favoritleksaker som kanske avger lite ljud. Något som får henne att komma till dig. När hon kommer, så välkomnar du henne med att prata snällt med henne och kasta en godis i närheten. Nu när hon är nära dig, så försök få henne att hoppa upp bredvid dig genom att använda samma ljud som innan och kanske klappa med handen bredvid dig. Om hon hoppar upp så ger du henne en godis och klappar henne försiktigt för att belöna denna handling. Sluta genast klappa henne om hon visar tecken på att hon inte vill bli berörd. Prata med en lugn röst till henne och ge en till godis.
Om hon försöker hoppa ner, så stoppa henne INTE. Igen, HA TÅLAMOD! Det är ditt absolut bästa vapen emot detta. Att du låter henne gå när hon vill, gör att hennes syn på dig förbättras. Skulle du stoppa henne genom att hålla fast henne så är hela övningen gjord i onödan och du är tillbaka flera steg igen.

Om du gör detta varje dag och belönar när hon kommer, och inte stoppar henne när hon hoppar ner så dröjer det inte länge förrän hon hoppar upp till dig utan att du ropar på henne.

En annan lite mindre övning du kan göra dagligen är att gå fram till din katt när hon ligger och vilar (inte sover) och prata med en mjuk och lugn röst med henne. Det spelar ingen roll vad du säger utan det är tonen i din röst som kommer verka lugnande för henne. Samtidigt så kan du läsa av om katten nu verkar sömnig eller pigg, om hon är sömnig så kan du försiktigt prova att klappa med fingret på hennes tass, samtidigt som du fortsätter prata lugnt med henne. Om hon verkar pigg så kan du göra lite korta hastiga rörelser med fingret framför henne, medan du uppmärksammar dig på hur hon reagerar. Om hon verkar busig så fortsätter du så hon vill busa med ditt finger, om hon verkar rädd så slutar du genast och går tillbaka till att klappa försiktigt och prata med henne. Gör detta en stund och gå sedan iväg och lämna henne där.

Det vi människor gärna vill är att överösa våra katter med kärlek och gos, utan att veta om att denna handling kan betyda det motsatta för katten. Låt alltid katten komma till dig, då har ni garanterat en mycket nära relation väldigt snart.