Den inhemska katten ( Felis catus ) härstammar från den afrikanska vildkatten ( Felis sylvestris lybica ), och fortfarande ytterst nära besläktade och mycket liknar denna art i storlek, form, beteende och fysiologi.

Liksom alla katter, är den inhemska katten ett rovdjur (främst en kött eater) och är anpassad till en jakt livsstil. Faktum är katter mycket väl anpassade rovdjur och de inte bara äter kött, men i själva verket har blivit beroende av en köttdiet (de är obligata köttätare) och faktiskt kan inte frodas eller överleva utan kött i sin kost.

Detta är ett enkelt och begripligt anpassning till jakt djur som katten – det finns ingen anledning för dem att ha speciella enzymer eller metaboliska vägar för att smälta och omvandla näringsämnen i växter vad de behöver, när det finns redan i de djur de prey på!

Men denna anpassning för att bli strikta köttätare gör att katter har ett antal särskilda kostkrav som inte gäller för många andra djur (människor och hundar till exempel), och det innebär att mata en riktig balanserad kost för att en katt kan vara mycket mer utmanande.

Smaklighet livsmedel

De faktorer som påverkar smak av mat för katter är komplexa, men inkluderar konsistens, lukt, smak och temperatur.

Lukten, eller lukt, mat är särskilt viktig och katter har en extremt välutvecklad luktsinne. Detta förbättras också när mat är ljummen, så katter föredrar faktiskt mat som är runt kroppstemperatur (ca 35 ° C). De sinnen smak och lukt kombineras för att ge uppfattningen av den variant av ett livsmedel, och för katter mat som har en hög halt av protein och fett i allmänhet är mycket mer tilltalande. Även katter kan smaka ämnen som är salt, surt eller bitter, till skillnad från människor och hundar de inte kan uppfatta söta smaker. Återigen är detta en enkel anpassning av ett djur som är beroende av kött snarare sedan växter för sin överlevnad. Texturen av mat är också viktigt och i allmänhet katter föredrar texturen av kött.

Även om vi vet vilken typ av livsmedel katter i allmänhet tycker är mest tilltalande, det är stor variation mellan individer. En del av detta är helt enkelt på grund av matupplevelser tidigt i livet – kattungar tenderar att äta och gillar samma mat som de ser sin mamma äta och kan utveckla en stark preferens för detta. Dessutom kommer en del katter utvecklar en stark preferens för en viss typ av mat (t.ex. våt / konserverad mat eller torrfoder) när de ges under en längre tid. Ändå de flesta katter är till sin natur ”neophilic”, vilket innebär att de gillar att utforska och prova nya och olika livsmedel och njuta av variation.

Frekvens av utfodring

Under naturliga förhållanden katter jaga och konsumerar sina byten hela dagen, förbrukar täta små måltider. Inhemska katter kommer också tenderar att äta på detta sätt med tanke på valet – i stället för att äta en eller två ”viktigaste måltider” varje dag de föredrar att ha många små måltider.

Andra faktorer påverkar också utfodring mönster av katter men även vad de blir vana vid, belysning och buller, förekomst av andra katter etc. Katter föredrar att äta från grunda skålar så att de kan se runt dem samtidigt som att äta och så deras morrhår inte snuddar sidorna av skålen. Dessutom är det bättre att mata katter från ett glas eller keramikskål snarare än en plastskål som plastskålar kan plocka upp lukter (som kan vara obehagliga och bli förgiftade).

Stress kan ha en djupgående effekt på utfodring – katter kommer att vara mycket mindre benägna att äta när du är stressad och kommer att vara mycket mindre villiga att prova några nya eller olika livsmedel. Detta kan vara av betydelse, till exempel när en katt är på sjukhus i en veterinärklinik – detta oundvikligen förknippad med viss stress och erbjuder kattens vanlig mat istället för något nytt eller annorlunda är sannolikt mer framgångsrika.

Energibehov i katter och fetma

De flesta katter har en inneboende förmåga att kontrollera sitt energiintag väl och undvika att bli överviktiga eller feta. Dock är självreglerande mekanism ofta stört i sällskapsdjur katter i ett antal olika sätt. Utfodring väldigt mycket välsmakande livsmedel kan leda till överdriven födointag, och som har en färdig leverans av livsmedel föreskrivs ett husdjur katt innebär att de måste förbruka mycket lite energi att förvärva deras mat (till skillnad från situationen i det vilda!). Dessutom, de flesta sällskapsdjur katter är kastrerad, och medan detta har många hälsa och välbefinnande fördelar för katten det stör deras naturliga förmåga att reglera kaloriintaget och de tenderar att förbruka mer än vad som krävs.

Av dessa skäl är det viktigt att försöka kontrollera din katts matintag och undvika dem bli överviktiga. Som hos människor, alla katter är individer och har olika krav för att upprätthålla sin normala vikt. Följ instruktionerna på maten paket / påse / tenn som en första utgångspunkt, men justera den dagliga mängden upp eller ner efter behov för att hålla din katt i toppskick. Om du använder en torr mat, helst väga maten varje dag istället för att använda ett mått – detta är en mycket mer exakt sätt att se till att du matar rätt mängd.

Det kommer att hjälpa att dela upp din katt mat i flera små måltider och inte minst använder torrfoder, dessa kan döljas på olika platser runt om i huset, eller så kan du använda ”utfodring pussel” för att ge din katt med visst intresse och nöje i spårning ner och hitta sin mat.

Se fetma hos katter .

Viktiga näringsämnen för katter

Eftersom katter är obligata köttätare (se ovan), de har några mycket olika kostkrav jämfört med hundar och människor – en del av dessa beskrivs nedan.

Protein

Proteiner är stora komplexa molekyler som består av kedjor av mindre byggstenar som kallas aminosyror. Katter, precis som alla djur, kräver protein i sin kost för att sörja för deras behov. Men medan människor och hundar kan anpassa sig till dieter som har en relativt låg protein (t.ex. vegetabiliska kost), katter har en mycket högre krav på protein i kosten som normalt skulle endast uppfyllas genom att mata en köttbaserad kost.

Förutom att kräva en mycket högre nivå av protein i kosten, katter kräver också ett antal särskilda aminosyror vara närvarande – dessa innefattar taurin, arginin, metionin, tyrosin osv). Utan någon av dessa aminosyror i kosten, kommer katterna helt enkelt dö. Dessa aminosyror kan inte hittas i växter – många djur (inklusive hundar och människor) kan konvertera och använda andra aminosyror som härrör från växter, men för katter de behöver en förbildad källa av dessa aminosyror i protein från en djurkälla.

Fetter

Fett i kosten är en bra energikälla, utan också levererar fettlösliga vitaminer (A, D och E), förbättrar smak av mat, och är en källa till en typ av fett som kallas essentiella fettsyror (EFA). Dessa EFA spelar nyckelroller i att bevara djurens hälsa vara avgörande i många metaboliska vägar och för integriteten i huden. Många djur som hundar och människor kan konvertera vilken återfinns i växter in i varningssystemet som behövs i kroppen, men återigen katter kräver en källa till animaliskt fett med förformade djurursprung EFA eftersom de inte kan tillgodose sina behov från vegetabiliska källor.

Kolhydrater

Katter egentligen inte behöver en källa till kolhydrater i sin kost, och en naturlig kost för en katt tenderar att vara låg i kolhydrater. Till skillnad från många andra djur, kommer katterna Merparten av deras blodsocker från nedbrytningen av protein i kosten snarare än kolhydrater. Men detta betyder inte att katter inte kan använda kolhydrater eller att det inte bör finnas i kosten, men eftersom de har en mer begränsad förmåga att smälta och använda kolhydrater dieter måste formuleras noggrant.

Förutom kattungar, de flesta katter har låga nivåer av enzymet laktas i tarmen. Detta är det enzym som behövs för att smälta den stora kolhydrat (laktos) i mjölk. Av denna anledning, konsumtionen av vanlig mjölk, och speciellt i höga kvantiteter, kan ofta leda till diarré hos katter.

Andra näringsämnen

Återigen, i linje med deras anpassning till en strikt köttdiet, kräver katter förformade vitaminer i sin kost som finns i djur, men inte i växter – dessa inkluderar vitamin A, vitamin D och vitamin B3. Även katter kräver en källa till dessa i sin kost, omvänt för mycket av vissa av dessa vitaminer kan också orsaka problem.

Även katter behöver tydligt kött i sin kost, är det också fel att tro att de behöver bara en källa till kött. Ibland kattungar matas en kött enbart diet när de växer upp, med färska kokt kött som kyckling. Även om detta möter många av deras kostbehov, är några kritiska komponenter saknas fortfarande. Det är viktigt att komma ihåg att i de vilda katterna skulle äta ett helt djur slaktkropp (kött, organ och ben) och om matas endast kött här, bland annat, är mycket bristfällig på mineraler som kalcium och kommer inte att tillåta benen till växa ordentligt.

Feeding kattungar

Eftersom kattungar växer på en sådan snabb takt, de har högre näringsbehov än vuxna katter. Det är oftast möjligt att starta avvänjning kattungar från ca 3-4 veckors ålder då tids små mängder av en god kvalitet kattunge mat kan erbjudas. Det är oftast bäst att börja med en våt (konserverad) kattungefoder, eller för att dra några torra kibbles avsedda för kattungar i vatten för att grundligt fukta dem. Som kattungar växer och utvecklas kan de övergått till torrfoder om så önskas. Avvänjning brukar avslutas med ca 8 veckors ålder.

Välja en kattmat

På grund av sina unika och speciella kostbehov, det är faktiskt mycket svårt att ge en bra balanserad kost för katter med hemma förberedda livsmedel. Utfodring en god kvalitet kommersiella kattmat (burkar, påsar eller torrfoder) är därför att föredra, åtminstone större delen av kosten och katter ska aldrig matas hundmat.

Erbjuder olika livsmedel med olika smaker och texturer kan vara bra för katter, och mata små täta måltider tillsammans med gömma mat på olika platser ger några roliga och utmaning för en katt. God kvalitet torr och konserverad / påse livsmedel är båda lämpliga att ges till katter, men i vissa situationer (särskilt vissa medicinska förhållanden) kan det vara viktigt att maximera en katt vattenintag och där det behövs, mata en våt eller påse mat är bättre.