Detta är en kort och enkel artikel som beskriver detta beteende. Det är egentligen inget invecklat men jag vill ändå förenkla det för er så att ni vet vad ni ska titta efter och vad ni kan göra för att avhjälpa detta.

Svaret på VARFÖR din katt gör detta är enkelt: För att din katt inte litar på eller är helt bekväm med alla i hushållet, såväl människor som andra husdjur, så han/hon behöver sitta med blicken vänd emot rummet för att hinna upptäcka ”faror”

Vi har alla sett dessa videos med katter som blir vettskrämda av gurkor, har ni tänkt på att de flesta videos är när katterna äter mat?
När din katt äter mat så är han/hon vanligtvis som mest avslappnad, och fokuserad på att just äta. Katten känner att det är en säker plats att vara på, att äta på och sitter sen i lugn och ro. Tills ägaren bestämmer sig för att sätta relationen på spel genom att lägga en gurka intill sin intet ont anande katt och sätter igång en videoinspelning.

Och nu vet du även hur jag känner för gurkvideosarna 😉

Hur som…
Om din katt alltid har varit lite blyg, kanske om det tidigare varit en hemlös katt eller har räddats ifrån sämre levnadsförhållanden, så kan det vara så att detta med att äta med ryggen emot väggen känns mest säkert och något som sitter så djupt att det aldrig kommer att ändras – och det är HELT OKEJ! Det finns egentligen inget direkt dåligt eller skadligt med detta beteende, och speciellt inte om det är en katt som tidigare haft det dåligt. Försök då att hjälpa din katt lite genom att kanske ställa matskålar intill ett hörn, men så att han/hon får plats att sitta i hörnet och äta.

Vad kan du göra?
Om du måste göra nånting, så börja med att försöka luska reda på varför din katt känner sig så osäker på sitt hem.
Följande är några punkter som kan sätta igång ett sånt här beteende:

  • Ny familjemedlem flyttar in
  • Ny bebis som utökat familjen
  • Ny möbel eller andra större inredningsprylar
  • En familjemedlem som katten tycker om är tillfälligt bortrest eller har flyttat
  • Nya lukter eller ljud i/omkring hemmet

Du ser säkert den röda tråden här..

Denna artikel är mest till för att beskriva detta beteende och hur du eventuellt kan avhjälpa det. Hur du går till väga är helt beroende på VARFÖR katten gör detta. Det finns ingen anledning att stressa över detta, ha tålamod och leta efter små framsteg. Gör det lite lättare för din katt genom att flytta ut skålarna ifrån väggen så att det finns lagom med plats att sitta där.

Detta är ett problem som jag kan hjälpa dig med om du vill boka in en chatt med mig